Over

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden werd opgericht. Deze baanbrekende kunststroming inspireert nog altijd kunstenaars en ontwerpers van nu. Nederland viert de stroming met het feestjaar van Mondriaan tot Dutch Design.

ARTtube viert dit jubileum mee met vijf inhoudelijke verhalen en video’s, waarin we op onderzoek gaan naar de relatie tussen De Stijl en de ontwerpers en kunstenaars van nu. In korte beeldverhalen scroll je door de verschillende elementen van De Stijl: primaire kleuren, eenvoud, horizontaal/verticaal, ritme en utopie. Met een overzichtelijke ‘Stijl-agenda’ vind je terug in welke musea je De Stijl kunt bewonderen.

Naast de beeldverhalen neemt designjournalist Jeroen Junte je in vijf video’s mee naar de ateliers van toonaangevende ontwerpers als Hansje van Halem, Piet Hein Eek, Studio rENs, Maarten Baas en Scholten & Baijings. Met deze ontwerpers blikt hij terug op de invloed van De Stijl op hun werk en gedachtegoed.

Over ARTtube

ARTtube is het online videokanaal van ruim 30 musea uit Nederland en België. Op ARTtube tonen de musea video’s achter de schermen van tentoonstellingen en restauratie-ateliers, blikken in de museumdepots, of inkijkjes in de ateliers van kunstenaars, architecten en ontwerpers. Alle video’s zijn gratis te bekijken op www.arttube.nl.

Colofon

  • Teksten

    Anneke van Wolfswinkel
  • Beeldredactie

    ARTtube—Myrte Hoes, Lotte Bloem
  • EINDREDACTIE

    ARTtube—Rinske Hordijk

Met dank aan

Alle ARTtube musea. Kijk voor de deelnemende musea op www.arttube.nl/musea.

Op de sites en de verhalen wordt gebruik gemaakt van Google Analytics. Deze data worden niet gedeeld met derden, maar alleen gebruikt ter onderzoek.

Blijf op de hoogte

Schrijf me in voor de nieuwsbrief: